Vyberte stránku

Vesmír, nekonečný vesmír. Tak přesně tam se Vepřové ještě nikdy nevydalo! Ale nyní, úplně první loď, Entrprase, se svou statečnou posádkou se odvážně pouští tam, kam zatím žádné vepřové ještě nevkročilo. Pojďte s námi sledovat jejich úžasná dobrodružství při objevování nových světů!

Poručice Uma Bujabézová se naklonila v pilotním křesle, zatáhla ruční brzdu a zapnula parkovací světla. Palubní počítač se podivil: Proč tento úkon neprovádí kapitán? Jedině on je oprávněn vykonávat tak složité a odpovědné úkony. Vysvětlení je kruté, ale prosté. Kapitán Karbenátek je vážně nemocen. Palubní počítač je nucen tento fakt respektovat a loď Entrprase poslušně zaparkovala v pátém kvadrantu nekonečna.

 

Ano, kapitola Operace nevypráví o žáné další nudné bojové operaci, ve které jako obvykle Entrprase vítězí. Jde o chirurgickou opraci, při které je ohrožen život samotného kapitána.

Poručice Omamná nařídila seržantu Brokovi vyhledat lékaře. Není to snadný úkol, posádka lodi je kromě čtyř hrdinů, celá zmražená v boxech. Vyhledat mraženého lékaře je obtížné, popisky jsou nečitelné a titul Dr. má většina zmraženců. Seržant je ale mimořádně schopný a po krátkém čase hlásí splnění úkolu: „Mám ho! Je to zvěrolékař a holodoktor.“ „Jste si jistý seržante“ zeptala se s nedůvěrou poručice.

„Jsem si naprosto jistý, je to pravý holodoktor protože podle holografické karty bydlel v holobytě, je částečně holohlavý a chodí o holi.“

„Rozmražte ho“ poručila poručice Omamná.

„Už se stalo, vedu ho rovnou k vám“

Lékař spolu s s Brokem a Omamnou se odebrali na můstek před zastupijící pilotku Bujabézovou.

„Vedu lékaře“ zahlásil hrdě seržant Brok. “ Je to skutečný holodoktor i se svou holí a jmenuje se jako nějaké holátko.“

„Nechte ho zde a můžete jít Broku, jsem s vámi spokojena“ řekla Bujabézová a obrátila se na lékaře.

„Jmenuji se MUDr. Gregory Gosling“ představil se lékař a spolknul několik aspirinů. „Vím, že toto jméno je na vepřolodi neobvyklé, v češtině to zní mnohem lépe, ale tady jsem nucen používat henglickou verzi. Promoval jsem ve Volském Brodu, umím šestset dvacet jazyků a hraju virtuózně na fujaru“.

Doktor Gosling se pohodlně opřel o svoji hůl a spolknul dalších šest aspirinů.

„Dobře“ prohodila Bujabézová, aby zakryla skutečnost, že neumí česky, neví kde je Volský Brod a nezná prstoklad fujary.

„Na oficiality není čas, je třeba okamžitě zachránit kapitána, leží na ošetřovně a je v kritickém stavu“.

Holodoktor nezaváhal ani okamžik, přehodil si hůl do druhé ruky, spolknul tři aspiríny a vykročil hnací uličkou rovnou k ošetřovně. Obě poručice ho následovaly.

„Hola hola“ zvolal holodoktor, když uviděl pacienta. „Tak jaké máme potíže?“

Kapitán Karbenátek slábnoucím hlasem oznámil: „Cítím silné bodání a píchání zde nahoře na hrudi, těsně pod krkovičkou.Uleví se mě jedině, když se v pilotním křesle předkloním hodně dopředu, jenomže potom zase narážím nosem do spouště parní píšťaly.

Dr. Gosling požádal o velkou školní tabili, sadu kříd a dřevěný skládací metr zvaný coulštok. Když byly pomůcky namístě, oslovil Umu Bujabézovou:

„Co soudíte o této nemoci?“ poručice se domnívala, že se jedná o lupus a hrdě to doktorovi oznámila. Gosling napsal na tabuli slovo „lupus“ a požádal o názor Natálii Omamnou. Ta se domnívala, že jde o virózu a Gosling to okamžitě napsal na tabuli. Seržant Brok se domníval, že nemoc způsobilo nějaké mocné kouzlo. I jeho názor byl zapsán. Potom se doktor zeptal kapitána: “ Odpovězte po pravdě, tančil jste někdy s vlky?“ Kapitán Karbenátek to popřel, přiznal pouze tanec s vepři.

Lupus to tudíž není, oznámil doktor a rázně škrtnul nápis. Kdo umí latinsky tak dobře jako já, zná jistě rozdíl mezi výrazem „lupus“ a „sus“.

Další možností je viróza.

Ozval se seržant Brok. Oznámil, že dvakrát prozkoumal kapitána AVASTEM a žádné viry nenašel.

Doktor škrtnul virózu a škrtnul také „mocné kouzlo“.

„Na kouzla nevěřím“ prohlásil rezolutně.

„Vím jaký je to neduh, je to karcinom brzlíku.Umíráte kapitáne, brzlík se nedá léčit“.

„Už zase?“ zeptal se kapitán. „My hrdinové umíráme pořád, už mě to nudí.“

„Líbíte se mi kapitáne, jste statečný chlapík. Teď odcházím do své holopracovny, zahrát si na fujaru. Zítra ráno se vrátím a zatlačím vám oči.“

Gosling spolknul pět aspirinů a vdálil se. Klepání jeho hole znělo tragicky, jako když kapitán Achab naposled procházel po palubě své Pequoty.

Ve své kajutě se chopil fujary a počal hrát své oblíbené alegro non troppo z koncertu pro fujaru a orchestr.

Hra se mu ale nedařila. Stále musel myslet na nápad seržanta Broka a jeho „mocné kouzlo“.

Něco nadpřirozeného tam bylo, ale co?

„Náhle poskočil na své zdravé noze a zvolal: „Už to mám“ a rychle svolal palubním zvoncem svůj tým (dřive team).

Kapitán ležel bez hnutí. „Je v komatu – vlastně v tomatu“ vzlykla Bujabézová.

„Ano, ale to není důležité, všiměte si, co ná na krku“.

„Cucflek?“ zeptal se Brok.

„Nikoli, mám na mysli ten plechový medailon. Je to vlastně talisman se záhadným nápisem.“

„Znáte někdo to písmo?“

„Hieroglyfy?“ hádala Bujabézová.

„Ne, něco mnohem staršího“ odpověděl doktor.

„Sumerské klínové písmo?“ zkusila Omamná.

„Nikoli, ještě mnohem starší“ pravil doktor.

„Potom to musí být jenom prastaré pravěké písmo z doby počátku lidstva, ono legendární písmo, vědci nazývané T602“ zvolal překvapený Brok.

„Je to ono, dokonce poznávm kód Kamenických“ potvrdil učený doktor.

„Co z toho ale usuzujete doktore? Pomůže to ubohému kapitánovi?“ zeptala se Uma Bujabézová.

Doktor se pohodlně posadil, z tajné skrýše v podpatku vybral několik aspirinů, spolknul je a promluvil: “ Měli byste vědět, že prastaré písmo T602 pochází z doby, kdy lidé žili na stromech, neznali téměř nic, dokonce ani neznali suché zipy. Pravěký medailon, vlastně talisman, má tedy na rubové straně obyčejný zavírací špendlík. Ten se vibracemi motorů, nebo vlivem vibrátoru některé z důstojnic, prostě otevřel a nyní bodá kapitána do hrudi“.

Zatim, co se obě dámy červenaly, dal holodoktor pokyn operačnímu robotu a ten okamžitě a přesně zapnul a zajistil osudný špendlík.

Tím tento příběh v podstatě končí. Kapitán Pierre Karbenátek s probral z tomatu a byl opět zdráv a schopen řídit Entrprase na cestě k dalším dobrodružstvím. Holodoktor byl opět zmražen a uložen do boxu. Tajemný talisman už kapitán raději nenosí. Uložil jej a bezpečné místo, hned vedle heveru a startovací kliky k Entrprase.

Pokud jde o tajemný nápis, dosud jej nikdo nerozluštil, vždyť dávno, dávno nikdo neví, co bylo T602 a kód mistrů Kamenických.

Paj

 

To be (or not to be) continued